Hopp til innholdet

Sommerklar bil på 1-2-3

Visste du at vinterdekk kan være farlige på sommerføre? Og at du bør øke lufttrykket før du drar på ferien? Vi har samlet 5 enkle tips som også vil hjelpe deg med å minimere bidkostnadene dine.

1. Skrift til sommerdekk

Dersom du kjører piggfritt, er det både behagelig og fornuftig å legge om til sommerdekk. Skriftende vårvær og kanskje kryssing av fjelloverganger krever sitt, da kan noen ekstra dager med vinterdekkene på være en god forsikring. Men sommervarmen får overtaket, er det klart: Skift til sommerdekkene!

Det er to gode grunner til at at du ikke skal kjøre for lenge med piggfrie vinterdekk nå som varmen kommer:

  1. Reduserte bremseegenskaper
    • Vinterdekk har betydelig dårligere grep enn sommerdekk på bar asfalt. Spesielt bremseegenskapene på våt vei vil være kritiske. Det er derfor det ikke er en god ide å kjøre ut «siste rest» av vinterdekkene på sommerføre. Har dekkene så lite mønster at det ikke er aktuelt å sette dem på til høsten igjen, er de også dårlig egnet som sommerdekk. Tenk sikkerhet, både for deg, dine – og medtrafikanter.
  2. Dekkene slites unormalt fort
    • Vinterdekkene slites fort ved høye temperaturer på bar asfalt. Har du nye vinterdekk, vil noen måneders overilt sommerkjøring faktisk kunne ødelegge dekkenes egenskaper til neste vinter. Og husk: Utslitte dekk regnes som unormal slitasje når leasingbilen skal leveres tilbake.

2. Sjekk lufttrykket i sommerdekkene

Pass på å holde riktig lufttrykk i sommerdekkene. Feil lufttrykk gir økt dekkslitasje, og dermed høyere utgifter. For lavt lufttrykk i dekkene gir også økt rullemotstand og dermed økt energiforbruk. Dette gjelder for både elektrisk rekkevidde og forbruk av drivstoff. En generell anbefaling med sommerdekk: Øk dekktrykket når du skal kjøre med fullastet bil, og dersom du legger opp til mye kjøring i høye hastigheter (eks. motorveien).

3. Vask bort vinteren

En grundig vårvask lønner seg, både for din egen trivsel med bilen, men og for å bevare bilens verdi. Avfetting er effektivt for å fjerne salt og tjære etter vinteren.

Det er uansett lurt å benytte seg av en vaskehall som er børsteløs. Våre vaskehaller er ikke bare børsteløse, men også miljøvennlige. Bilen blir vasket med ultrarent vann, som vil si at vannet er renset urenheter og vil heller være effektiv og skånsom på lakken.

4. Sjekk oljenivået

Også nye biler bruker litt olje, dette er helt normalt. Derfor er det smart å peile motoroljen ved jevne mellomrom. Spesielt er det viktig før ferieturen å sjekke oljenivået, og se om den er tilstrekkelig. Er service nært forstående? Da vil det lønne seg å ta den før du legger det ut på en langtur i sommer.

5. Pakk bilen riktig før langturen

Lite kan måle seg med fleksibiliteten og friheten du har på en bilferie. Men når det er mye som skal med, lønne det seg å pakke riktig, også for sikkerhetens skyld. En feillastet bil kan i beste fall oppleves litt uvant å kjøre. I verste fall blir kjøreegenskapene ustabile i kritiske situasjoner.

Tips til å laste bilen riktig:

  • Tunge gjenstander skal legges så lavt som mulig, helst i bunnen av bagasjerommet, og lengst inn mot bakseteryggen.
  • Ikke last tunge gjenstander i takboksen (vær obs på maksimal taklast)
  • Løse gjenstander må sikres slik at de ikke beveger seg framover i kupeen. Et lastsikringsnett over bakseteryggen er en god investering å kunne utnytte lasteplassen helt opp til taket på en sikker måte.
  • Overhold maksimal tillatt tilhengervekt for din bil, og legg merke til maksimalt kuletrykk for tilhengerfestet.

Og vipps er du klar for en bilferie! 🚗