Hopp til innholdet

8 enkle tips for en trygg bil

Det å eie en bil betyr for mange frihet og mobilitet, men det er også et stor ansvar. En bil må vedlikeholdes og innebærer en del faste kostnader. Her har vi samlet våre 8 enkle råd til deg som har bil, som kan gjøre vedlikeholdet og økonomien lettere.

1. Sjekk dekkene med jevne mellomrom

Dekk slites fortere enn mange tror, og ifølge NAF kan du regne med at de holder i tre sesonger om du kjører 15.000 km i året. Kravene til sommerdekks mønsterdybde på dekk til biler under 3500 kg, er på minst 1,6 millimeter, men det anbefales at den ligger på minimum 3 millimeter.

2. Kontroller lufttrykket i dekkene ofte

Dette er også spesielt viktig om du drar på ferie. Når bilen er tungt lastet, endres kjøreegenskapene fra den vanlige turen til jobb og tilbake. Dekk kan slippe ut luft over tid, og et lavere lufttrykk kan føre til økte drivstoffutgifter, mer ustabil kjøring og større risiko for punktering. Husk å sjekke at lufttrykket etter du har skiftet dekk.

3. Er bilen din pakket trygt?

Husk at løse gjenstander i bilen er farlig, spesielt om de ligger på hattehyllen. Sørg for å feste last og bagasje på en forsvarlig måte. Kjører du med skiboks for ekstra plass til bagasje? Den må ikke pakkes for tungt, fordi den påvirker bilens tyngdepunkt og kjøreegenskaper. Bruk også stroppene i boksen for å unngå at lasten slenges rundt, eller skyter ut av boksen ved eventuell kollisjon.

4. Sjekk batteriet

Dette er kanskje viktigere enn du tror, og ikke minst lett å glemme. Er ladespenningen god nok? Ifølge NAF holder de aller fleste batterier i 5-7 år. Rengjør batteriet dersom det er irr i polene. Det kan også være lurt å vedlikeholdslade batteriet et par ganger i løpet av sesongene, spesielt om du kjører lite. Da holder du ladespenningen oppe, og batteriet varer lenger.

5. Sjekk vindusviskerne

Se etter at gummien er hel og ren. De bør byttes årlig, og kanskje til og med oftere. Husk også å vaske frontruten med jevne mellomrom, vasker du bilen i en MSG vaskehall -så trenger du ikke å tenke på dette.

6. Har du nødpakke i bilen?

Svarte du nei -bør du skaffe deg en og ha den fast liggende i bilen. Tenk på hva slags nødssituasjoner du kan havne i? Kanskje det er praktisk å ha en liten spade, en lommelykt, en flaske vann, eller et teppe tilgjengelig? Husk uansett hva du pakker, å ha en varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig.

7. Sett av en buffer til bilen din

De alltid så flotte årlige kostnadene. I tillegg til de løpende kostnadene som bomavgifter og drivstoff, kommer også en årlige trafikkavgiften, regningen for bilforsikringen og eventuelle servicer. Det er uansett alltid en god ide med en liten buffer i tilfelle en uforutsett regning dukker opp.

8. Miljøvennlig og bærekraftig bilvask

Å vaske bilen regelmessig er lurt uansett hvilken type bil du har. Om du er råner, jobber i banken eller ei, er det viktig å vaske bilen for å unngå asfaltrester og flyverust.

I MSG Bilvask får du en børsteløs spabehandling for bilen din. Da renser du bilen din for potensielle skader, men i tillegg gjør du det miljøvennlig og med ultrarent vann. Vi tar, men vi gir også tilbake.